previous arrow
next arrow
Slider

BUKLA in dober knjižni tek

Lutkovna predstava / 30 min 3+

Slastna kot Bonbon, okrogla kot Balon in težka kot Beton. Ona je Bukla Kuhla, domača kuharska knjiga. Polna je slastnih receptov, a njeni dnevi so prazni. Nekega večera ob svoji knjižni stranici spozna vitki priročnik … Vitek kot špaget! Skozi nerodne knjižne, ljubezenske, kuharske in telovadne prigode se zavemo, da na svetu res nismo vsi za vse, a vsak za nekaj je. No, pa dober knjižni tek!


Sodelujoči

Režiser in dramaturg: Samo M. Strelec

Animatorji: Janja Erpič, Tina Maroh, Mojca Prigl, Luka Ravnjak

Besedilo: ECI PECI v kk

Likovna zasnova scene in lutk: Leonora Švagan

Avtor glasbe in oblikovalec zvoka: Mihael Roškar

Grafična podoba: Patrik Komljenović


Obravnavane teme

Predstava vzpodbuja bralno kulturo, pozitiven odnos do knjig ter s tem povezan interes in motivacijo za branje. Otrokom na njim razumljiv, duhovit način pomaga preseči določene stereotipe, uči jih sprejemanja drugačnosti in lastnih pomanjkljivosti.

Skoraj sleherni človek ima kakšen kompleks, ki negativno vpliva na njegovo samozavest. Ta se kaže na različne načine in v različnih situacijah. Tudi Bukla Kuhla ima nekaj pomanjkljivosti, ki jo neskončno motijo. In to tako zelo, da je zaradi tega neskončno nesrečna. Bukla pa je hkrati še zgodba o knjigah, ki imajo znotraj knjižne hiške svoje dogodivščine in upa, da bo otroke navdušila, da večkrat posežejo po zgodbah. Pravzaprav je zgodba o kuharski knjigi, ki je utrujena, zdolgočasena in žalostna. Ne veseli se več listanja s poslinjenimi prsti in pomokanih strani. Vse dokler ne najde navdušenja nad izdelavo špagetov. Nad Buklo Kuhlo in špageti pa je navdušen tudi mršavi Vitko. In nad telovadbo. Bukla in Vitko združita moči in nastane  presenetljiva zgodba o uspehu. Že skoraj recept za poslovni in siceršnji uspeh.


Spremljevalni pedagoški program

Priprava na predstavo in pogovor po predstavi, v sklopu katerega obravnavamo vse pomembne teme znotraj predstave in stremimo k dialogu z njimi. Trajanje in vsebino pogovora pred in po predstavi prilagodimo starosti otrok (skupaj s predstavo traja do 3 šolske ure).  Več o programu, ki je primeren tudi kot kulturni dan, si lahko preberete TUKAJ.